Този път основната организация на състезанието падна върху русенци, не само защото имат реката за "своя" територия, но и защото са с най-силно извънстолично присъствиe в клуба. И така, след предварително проучване, за състезателно трасе бе избран участък в землището на село Ценово. Още в петъчния ден част от "Видрите" пътуваха посока Бяла. Направен бе обстоен оглед на реката, проведени бяха някои тестове, а вечерта в Ловна Хижа 'Бялалес', която беше ангажирана за нощувка, надълго и нашироко бе дискутирана тактиката за предстоящото състезание.

В ранното съботно утро паркингът на бензиностанция Лукойл в Бяла постепенно се оживи от прииждащи автомобили. В уреченото време всички са на линия. Колоната потегли към село Ценово и след десетина минути преминахме по моста над Янтра. Обширната ливада се превърна в паркинг, а с всяка изминала минута градусът на предстартовата треска се вдигаше. Следваха указания за правилата на риболов и 35 ентусиазирани спинингисти (включително и няколко дами) се пръснаха по обраслите с обилна растителност брегове да търсят хищни риби и късмета си...

Около двата моста (стар и нов) са се оформили интересни бързеи, на места водата се завърта в обратно течение. Малцина обаче се застояха тук. Повечето предпочетоха да поемат надолу по течението. Все пак и около мостовете се проведоха тестове. Имах късмет да заснема и първата уловена жертва - средно голям распер. Като че ли рибата ще е благосклонна! Времето обаче течеше, а други удари не видях поне сред десетината риболовци, до които имах пряка видимост. Започнаха и редовните телефонни консултации. За първия изминал час - почти нищо. Пoсле се чу, че надолу са извадени единични кефали.

С напредването на деня жегата започна да става непоносима. В последния състезателен час някои се застояха около мостовете и едва тук дочакаха късмета си. Минути преди края на състезанието Алеко Дянков измъкна хубав распер буквално до колоната на стария мост и тази риба му осигури престижното второ място. Когато цялата група се събра в живителната сянка на мостовете, направиха впечатление уловените кефали на Николай Киров. Като че ли друго подобно постижение нямаше. Съдийския състав, ролетката и кантара имаха думата. Според утвърдения правилник, класирането се прави не само на базата на теглото. Бонус точки носят по-едри риби, както и разнообразието на улова.

Оказа се, че този ден Янтра е предложила доста труден тест за спинингистите. Въпреки наличието на доказани майстори на спининга, едва девет човека имаха улов. Извадиха се няколко добри кефала и два распера. Усети се леко разочарование, заради доста по-голямото очакване, но недоволни нямаше. Все пак, в риболова е нужен и късмет да се улучи подходящия ден. Този явно не беше един от тях.

След измерване на улова и последвалите изчисления, бяха обявени резултатите. Пoбедител стана варненецът Николай Киров с 1210 точки, следван от Алеко Дянков (950 т.) и Мартин Дулевски (690 т.). Председателят на клуба Стефан Минчев зае почетното четвърто място, а от там нататък следват Румен Дунчев - Плевен, Георги Корчев - Русе, Александър Динев - София, Бисер Куцаров - Русе, Кирил Спасов - София.

Купите на победителите връчи Сунай Сабриев, един от основните спонсори на поредното състезание на Спининг Клуб "Стари Видри". За шампиона имаше и марков спинингов прът.

Още много снимки и коментари

ozio_gallery_nano

 
 
contentmap_plugin