Река Янтра в участъкът между селата Янтра и Полско Косово е тиха, с дълбоки вирове и четири силни бързея между тях. Бреговете на повечето места са стръмни и доста неподходящи за риболов от брега. Участъкът държи много добра популация на речен кефал и далеч не са рядкост трофейни риби над 50 см. Бреговете са обрасли с растителност, трудно проходими, с много дървета с надвиснали клони над водата, както и много нападали в самата река - идеални укрития за добри риби, в комбинация с много храна за тях, попадаща във водата от стръмните брегове и дърветата над тях. Имайки впредвид и достатъчната дълбочина в непосредствена близост до брега, сянката през летните месеци, както и липсата на риболовци поради трудния и неудобен терен - този участък е перфектен за риболов на трофейни кефали. При риболов бъдете най-внимателни когато няма никакви признаци за активност - било изкуствени примамки или изкуствени мухи. Там има достатъчно много кефали, които атакуват почти при всяко подаване. Ако не забележите такова това означава, че мястото се обитава от добри риби, които по принцип прогонват по-дребните около себе си. Държат се много близо до брега, в дълбоки места и в сянката на дърветата. Участъкът е с дължина 6 км от моста на село Каранци до брода при село Полско Косово. Ако се риболовства с плавателни средства - проходилки, каяци, катамарани и т.н. се изминава за около 3-4 часа, което особено през лятото е идеално от развиделяване до преди да започне силното слънце. На моста над Янтра при Каранци може да видите мерителната линия на едната колона (най-близката до Каранци, от северната й страна), с която Департаментът по Хидрология към Националния Институт по Метереология и Хидрология измерват нивото на реката.

 

ozio_gallery_nano

 

Риболовен маршрут - река Янтра - село Каранци - село Полско Косово

При риболов от брега може да използвате черните пътища, които се намират около реката и които в голямата си част са проходими, но естествено не за всяка кола и всяко време. При Полско Косово на завоя на магистралата се слиза през ЖП линията и по 700 метра черен път се стига до брод през реката. При ниско ниво там местните го пресичат редовно с каруци. Там под високите тополи на сянка е удобно място за паркиране на коли ако решите да тръгнете пеша по реката. Риболовствайки от брега имайте впредвид, че добрите риби се държат много близо до бреговете, видимостта им е много добра и всяко движение ги плаши неимоверно много. Добри подходи в този случай са няколкото бързея в целия участък, при които може да се нагази и да се подава от самата река към по-тихите места.

Участъкът със своите тихи, дълбоки и бавни вирове е перфектно място за риболов с плавателни средства - проходилки, каяци, катамарани и т.н. В този случай най-удобното място за начало на маршрута е моста при село Каранци. От Полски Тръмбеш се отбивате от магистралата в посока Каранци, преминавате моста над реката и веднага след него има черен път, по който достигате и спирате до самия бряг на реката. От там удобно може да влезете в реката и да преминете целия участък за няколко часа - естествено в зависимост от средството и подготовката може да се задържите там и цял ден. В началото рибите са по-дребни, по десния бряг поради удобния черен път и ниския бряг обикновено има доста риболовци и хубавият риболов започва когато се подминат. С оглед разположението сенчестите места са по десния бряг на реката, съответно там са и по-големите риби.


Вижте Янтра на по-голяма карта

Излети по река Янтра - село Каранци - село Полско Косово

За кефал с проходилкаЗа кефал с проходилка

07.Юли.2012

Много дълго време Вальо от Шумен ме кани на мухарски риболов с проходилка по река Янтра в средното течение. Аз по-рядко ходя там, защото разнообразието на видове риби е по-малко, но размерите на рибите, за които ми говореше при телефонните разговори определено беше меко казано "сряскащ". Както се казва - "едвам ме нави" ... По развиделяване се срещаме на брега на Янтра с шуменската група мухари - Вальо, Мето и Румен. За мен надуват почти чисто нова проходилка Guideline и двамата с Вальо влязохме в реката. С оглед на предварителната информация и очакваните ...


Мухарски риболов на кефал с каяк по река Янтра

Мухарски риболов на кефал с каяк по река Янтра

14.Юли.2012

След един прекрасен излет с проходилка по Янтра реших за първи път да ловя по същите места и с каяк. Бях се пускал по Янтра с каяк няколко пъти без риболов, бях ловил с мухарка с каяк по Велека, но точно по Янтра с каяк и с мухарка - беше за първи път. Естествено отново заложих на любимите ми огромни бръмбари - "Плюскалки", с които успявах да селектирам рибите. Риби се вдигаха на почти всяко подаване на мухата - различни размери - на местата където видимо се вдигаха по-дребни риби, които не успяваха да вземат мухата не се задържах (голямата муха ми ...


Филмът "I Feel Good"


Филмът "Повърхностно Напрежение"


Режим на риболов - НОРМАЛЕН

В този участък на река Янтра няма специален режим на риболов и важат всички национални нормативни актове - Законът за рибарството и аквакултурите (ЗРА) и ежегодните наредби.

Прогноза за времето за Полски Тръмбеш

Туризъм - река Янтра - село Каранци - село Полско Косово

В този селскостопански район няма много близки туристически забележителности. Все пак на 20-тина километра на юг се намира древния римски град Никополис Ад Иструм, а на 15 км в близкия град Бяла може да посетите един от шедьоврите на Майстор Кольо Фичето - мостът над Янтра.